Invitați

Carlo Marchione, câștigător a șapte premii majore la competiții internaționale, face parte din grupul celor mai importanți chitarişti clasici din ultimii 30 de ani. Carlo apărut atât în calitate de chitarist solo, cât și împreună cu orchestre și ansambluri de muzică de cameră. În prezent, este profesor și conduce în mod regulat cursuri de măiestrie la diferite conservatoare europene și este un invitat regulat la festivaluri din întreaga Europă. Pentru contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea chitarei, în 2017 a fost distins cu unul dintre cele mai prestigioase premii internaționale pentru didactică,The Golden Guitar.

A început să ia lecții de chitară de la vârsta de 10 ani cu maestrul L. Cauzzo, iar mai târziu cu L. Gallucci. În 1976, a intrat la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, orașul său natal, promovând examenul de admitere pe locul 1 din 100 de candidați. Acolo a studiat cu maestrul Mario Gangi, absolvind cu onoruri în 1983. În decursul carierei sale a fost distins cu numeroase premii de top la concursuri internaționale: Ancona 1979/80, „L. Legnani” Parma 1981, „M. Giuliani” 1982, „Ville de Sablé” 1985, Gargnano 1989, „N. Paganini” 1991, „Città di Latina” 1992.
Pe lângă acestea, i-a inspirat pe compozitori precum A. Carlevaro, C. Domeniconi, S.Iannarelli, K.Vassiliev, A. Ourkouzounov, G.Drozd și John Duarte să scrie piese pentru el. Căutând mereu idei noi pentru repertoriul său, a descoperit compoziții aproape uitate care devin adevărate bijuterii grație transcrierilor sale geniale. A editat cele 12 Fantezii pentru vioară solo de Georg Philipp Telemann, lansate ca CD și partitură, un demers apreciat la superlativ de presa internațională.
Carlo Marchione este un distins conferențiar în domeniul analizei muzicii pentru chitară. În prezent predă la:

- Conservatorium Maastricht (Olanda).
- Pôle Superiour d'enseignements artistiques (apPSEA) din Lille (Franța).
- Academia Muzicală "Civica Scuola delle Arti" din Roma (Italia).
- Conservatori Superior de Música de les Illes Balears din Mallorca (Spania).
- Scuola di Specializzazione post laurea in Beni Musicali din Torino (Italia).

Pe lângă aceste activități, este și un profesor online entuziast. Împreună cu soția sa, Merce Font, a înființat Marchione Online Academy, unde învață studenți de top din întreaga lume. Carlo este foarte activ și ca editor muzical, având propria firmă de editură online, MarchioneMusic Editions, care lansează în fiecare lună o nouă transcripție pentru chitară.

(biografie preluată de pe pagina carlo-marchione.com)

 


Nici un fir de praf de muzeu nu se simte când Raphaël Feuillâtre interpretează muzică din trecutul îndepărtat. Chitaristul clasic francez în vârstă de 26 de ani, al cărui repertoriu cuprinde totul, de la Johann Sebastian Bach și Rameau până la compoziții contemporane de Roland Dyens și Sérgio Assad, posedă măiestria tehnică și viziunea creativă necesare pentru a face lucrări din toate perioadele să sune ca și cum ar fi fost scrise ieri – viu, sincer, plin de culoare. Aclamat de Guitar Salon International drept „unul dintre cei mai interesanți chitariști clasici ai generației sale”, el își face instrumentul să sune cu un amestec rar de claritate și grație.
Feuillâtre a devenit cunoscut pe plan internațional în 2018, drept câștigător al prestigiosului concurs internațional Guitar Foundation of America (GFA). Fusese deja desemnat ca o stea în devenire în Europa, după reușita sa la Concursul Internațional de Chitară José Tomás Villa de Petrer din Valencia din 2017 și la concursurile anterioare câștigate în alte locuri din Spania, precum și în Franța, Portugalia și Republica Cehă. Evoluția sa în circuitul competiționall-a pus în contact cu mulți interpreți și profesori remarcabili. Între timp, premiile sale José Tomás și GFA au inclus oportunități de a înregistra albume solo în condiții de studio și de a începe turnee de concerte în Europa, Brazilia, Argentina, SUA și Canada. Cariera sa a primit un nou impuls atunci când a fost onorat de a fi selectat drept una dintre „descoperirile clasice” din 2021 ale asociației franceze pentru drepturile de interpretare ADAMI.

Angelika Meissner, directorul general al Deutsche Grammophon, Classical, Artists & Repertoire, a descoperit un videoclip cu aparițiile lui Feuillâtre în cadrul GFA Competition în septembrie 2020, în timp ce căuta online tineri muzicieni excepționali. A fost atât de impresionată casa de discuri. Feuillâtre a semnat un acord de parteneriat exclusiv cu DG în septembrie 2022. Albumul său de debut conține aranjamente și transcripții ale lucrărilor lui Bach, Rameau și alții, reflectând afinitatea sa profundă pentru muzica barocă.

Criticii au lăudat versatilitatea și sensibilitatea muzicalității lui Feuillâtre. El a încântat, de asemenea, recenzenții și publicul deopotrivă cu calitatea interpretărilor sale. Precizia uluitoare a tehnicii sale este aliată cu un sentiment profund pentru linia melodică, calități care se combină pentru a da impresia că sunetul instrumentului este susținut cumva de respirația interpretului.
„Scopul meu este întotdeauna să permit chitarei să cânte”, observă el. „Atât de multe lucruri în muzică încep cu melodia. Chitara este un intermediar între mine și public care mă lasă să cânt și să transmit emoții. Sunt atât de cufundat în lumea sunetelor a ceea ce cânt, încât uit total de instrumentul meu.”

Raphaël Feuillâtre s-a născut în 1996 în Djibouti, pe coasta de nord-est a Africii, și a crescut în micul oraș Cholet din vestul Franței. Deși părinții lui nu erau muzicieni, ei au recunoscut și încurajat darul evident al băiatului pentru muzică, după ce i s-a oferit o chitară de plastic la vârsta de șapte ani.
Doi ani mai târziu, Raphaël s-a înscris la Conservatorul Cholet, unde a primit primele lecții de chitară de la Hacène Addadi. „Hacène a stârnit în mine o pasiune pentru chitara clasică, a cultivat acea pasiune și m-a introdus în repertoriul de chitară”, își amintește el. Procesul de învățare a continuat în anii de liceu petrecuți la Nantes, unde a primit lecții neprețuite de la Michel Grizard la Conservatorul din Nantes.
Din 2015 până în 2020 a urmat studii superioare la Conservatoire national supérieur de musique din Paris, unde profesorii săi i-au inclus pe Roland Dyens și Tristan Manoukian. De asemenea, a lucrat câțiva ani cu Judicaël Perroy. „Am învățat de la mulți oameni pe parcurs”, spune Feuillâtre, el însuși acum un profesor dedicat, dar și interpret. „Dar Judicaël m-a ajutat să mă pregătesc pentru competițiile internaționale la care am participat și m-a ghidat pe măsură ce mi-am început cariera. Sunt recunoscător în mod special pentru îndrumarea lui.”

(biografie preluată de pe pagina deutschegrammophon.com)

 


Născut în Naoussa (Grecia), Thanos Mitsalas este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți artiști de clasă mondială ai generației sale. Bogata sa știință muzicală și perfecționismul l-au creditat deja cu cele mai înalte aprecieri din partea publicului și a criticilor. Intuiția sa muzicală intensă, tehnica impecabilă și stilul personal în interpretările sale sunt cele care captivează cu ușurință publicul. Prin devotamentul său extins pentru studiul muzicii idiomatice a lui Sergio Assad, Thanos a ajuns să fie considerat de marele maestru brazilian drept un interpret de top al operelor sale. Sergio Assad, printre alte comentarii, scrie pentru Thanos: „...Un muzician și chitarist incredibil!..Posedă un control și o înțelegere totală asupra muzicii mele!...”. Classical Guitar Magazine (Blair Jackson-Nov 2017) se referă la el: „...un chitarist formidabil!...”. American Record Guide (Kenneth Keaton-May 2012) a menționat: „Interpretarea lui Mitsalas este excelentă.. Stăpânirea tehnică și simțul imaginației și al expresiei sunt impresionante!” Sharon Isbin (șefa departamentului de chitară de la The Juilliard School) a spus despre el: „Thanos are o tehnică virtuoză strălucitoare și un talent muzical excelent – cu adevărat un talent extraordinar! Interpretarea este de cel mai înalt calibru profesional...” Referentul Glyn Pursglove de la MusicWeb International Magazine a scris pentru lansarea CD-ului solo al lui Thanos Assad: „La fiecare pas se simte o vitalitate a implicării și o libertate disciplinată în interpretările sale. Thanos este un solist impresionant!...” Timothy Smith (oct. 2014) la minor7th menționează: „Mitsalas adună laolaltă toate elementele unei interpretări de vârf la chitară clasică: sonorități și culori bogate și evocatoare, tehnică de clasă mondială și o personalitate unică... Cea mai nouă apariție discografică a lui Mitsalas, intitulată „Contemplation”, este pur și simplu una dintre cele mai bune înregistrări pe care le-am întâlnit în zece ani de scris recenzii.”

Thanos a început lecțiile de muzică la Noul Conservator din Salonic, unde a absolvit cu cele mai înalte distincții în 1989 (16 ani), îndrumat de eminentul solist și profesor Costas Cotsiolis. A urmat studii postuniversitare la Hochschule für Musik Köln/Aachen cu profesorul Thomas Müller-Pering (absolvent în 1994 cu cele mai înalte distincții) și, în final, la prestigioasa Juilliard School din New York cu profesoara Sharon Isbin, unde a fost onorat să obțină o bursă completă, evaluat drept unul dintre cele mai strălucite talente ale instituției.
În timpul studiilor postuniversitare a urmat, de asemenea, mai multe cursuri de master cu maeștri importanți precum Leo Brouwer, Pepe Romero, David Russell, Roberto Aussel și alții.
A înregistrat un recital solo complet (cu repertoriu de cea mai mare dificultate) pentru Rețeaua Națională de Televiziune și Radio din Grecia la vârsta de 14 ani și a debutat și ca solist cu orchestra la aceeași vârstă. Debutul său internațional a avut loc doi ani mai târziu în Polonia, unde a devenit cel mai tânăr câștigător al unui premiu (la 16 ani) la Concursul de toamnă din Silezia (premiul al II-lea și premiul special ca cel mai tânăr finalist). În acel moment, a interpretat Concertul de Aranjuez de Rodrigo cu atât de strălucire, încât criticii și specialiștii l-au considerat ca fiind un chitarist de excepție, de clasă mondială. Același pas către recunoașterea internațională a fost urmat din nou doi ani mai târziu, în 1990, unde a fost declarat cel mai tânăr câștigător (la 18 ani) la Concursul Carrefour Mondial de la Guitare din Martinica. Thanos a câștigat alte câteva premii și distincții la concursuri internaționale importante precum Stotsenberg (Parkening) International Guitar Competition (SUA), Volos International Guitar Competition (Grecia) și Sinaia International Guitar Competition (România), printre altele. De asemenea, a primit premiul „Muzicianul anului” (1988) de la Noul Conservator din Salonic și a primit bursa „Dimitris Sgouros” în timpul studiilor. De asemenea, a câștigat bursa prestigioasei Fundații pentru burse grecești, precum și bursa Robert Nelson (SUA) în timp ce urma studiile postuniversitare.

Compozitori contemporani importanți (S.Assad , G.Drozd , S.Iannarelli - pentru a numi doar câțiva) i-au dedicat lucrări lui Thanos. A interpretat mai multe premiere internaționale și naționale ale compozițiilor pentru chitară (lucrări de S.Assad, L.Brouwer, G.Drozd, R.Dyens, S.Iannarelli, J.Clerch, M.Vissorsky, K.Hizaris, printre alții) și a înregistrat în mod repetat pentru rețelele internaționale de radio și TV grecești și străine. În 1990, după ce a câștigat Concursul Internațional de Chitară din Martinica, a obținut privilegiul de a interpreta premiera lucrării pentru chitară a compozitorului francez Luc Nieto „Le yeux de Num” în trei țări: Grecia – Festivalul Internațional de Chitară de la Volos (1991). ), Cuba – Festivalul Internațional de Chitară de la Havana (1992) și Martinica – Carrefour Mondial de la Guitar (1992). Thanos a cântat, de asemenea, ca solist cu mai multe orchestre și ansambluri simfonice europene (Orchestra de cameră din Silezia, Orchestra simfonică a Academiei de Muzică „Franz Liszt”-Budapesta, Orchestra Simfonică din Zabrze, Cvartetul de coarde Sofia, Orchestra Simfonică de Stat din Salonic, Orchestra Simfonică din Salonic , etc), cu dirijori importanți, precum Leo Brouwer, Theodoros Antoniou, Iosif Conta, Emir Saul, Jan Wincenty Hawel, Christof Esher, Alkis Baltas, Carolos Trikolidis, Slawomir Chrzanowskiego, Dimitris Agrafiotis și alții.

Thanos a cântat în multe săli de muzică prestigioase precum Alice Tully Hall – Lincoln Center of NY, Merkin Hall – NY, Pall Hall–Lincoln Center of NY, Hancock Auditorium (Los Angeles), Queen's Grand Theatre din Zhengzhou (China), Teatro Comico Principal de Cordoba, Sala de concerte din Atena (Megaron), Sala de concerte din Salonic (Megaron), etc. Are o vastă experiență în a conduce cursuri și este membru al juriului la mai multe competiții internaționale de chitară, și apare frecvent în concert în importante festivaluri de chitară și evenimente muzicale precum Aspen Music Festival (SUA), Carrefour Mondial de la Guitare (Martinica), Volos-Naxos International Guitar Festival (Grecia), Festival Internacional de Guitarra de Monterrey (Mexic), Silezia Guitar Autumn Festival -Tychy (Polonia) ), Festival de Cordoba (Spania), Movimento Violao SP (Brazilia), Festival Internacional de Volcan – Colima (Mexic), Festivalul Internațional de Chitară Shenyang (China), Festivalul Internațional de Muzică Larnaca (Cipru), Festivalul Internațional de Chitară Gliwice (Polonia), Festivalul internațional de chitară Yellow River (Zhengzhou-China), Festivalul internațional de chitară Zory (Polonia), „Matinees muzicale” Megaron de la Atena (Grecia), Festivalul internațional de chitară Megaron of Music de la Salonic (Grecia), Festivalul internațional de chitară „Sarajevo Est” ( Bosnia și Herțegovina), ArtFest of AUBG (Bulgaria), Festivalul Internațional de Muzică de la Focșani-„Classic for Teens” (România), EGTA - Festivalul de Chitară din Cipru, Festivalul Internațional „Propatria” - Roma (Italia), Festivalul Internațional de Chitară de la Sinaia (România), Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Santorini (Grecia), „Festivalul Internațional de Muzică din Rodos” (Grecia), Festivalul Internațional de Chitară Goche Delchef (Bulgaria), Seminariul Internațional de Muzică „Doumbia” (Grecia), Festivalul de Chitară Veria (Grecia), Helexpo-Zilele Internaționale ale Muzicii (Grecia), Festivalul Internațional „Dimitria” de la Salonic (Grecia), Festivalul Internațional de Chitără din Salonic și altele.

Pe lângă activitățile sale interpretative, Thanos predă la Conservatorul de Stat din Grecia (Salonic) și ca profesor invitat la multe festivaluri internaționale de muzică, școli de muzică-universitate sau academii de muzică de vară. Timp de zece ani a ocupat funcția de director artistic la Conservatorul Municipal din Naoussa (Grecia). Mulți dintre studenții săi au urmat cariere de succes ca interpreți sau pedagogi la chitară.
Din 2008 s-a dedicat intens muzicii marelui chitarist – compozitor Sergio Assad. În cadrul IGF de la Volos - Grecia (2019), Thanos a fost onorat să participe – în calitate de specialist în muzica lui S.Assad – alături de legendarii frați Assad la un concert de gală unic dedicat celebrului duo și muzicii lui Sergio Assad. În același an, a fost găzduit de compozitor și la televiziunea braziliană (SESC TV & Movimento Violao), pentru o înregistrare și difuzare a unui tribut adus compozițiilor sale pentru chitară solo. În plus, în ianuarie 2022, Thanos a înregistrat „Naousa Concerto” (2021) și „Concerto popular do Rio” (2015) în colaborare cu Thessaloniki State Symphony Orchestra pentru un proiect de disc pentru DaVinci Classics (Osaka-Japonia). De asemenea, a prezentat premiera „Concertului Naousa” pentru chitară și orchestră simfonică (care îi este dedicat) la o gală de concert foarte specială (aprilie 2022) la care au participat președintele grec, cei mai înalți oficiali ai statului grec și Sergio Assad în calitate de compozitor. Înregistrările lui Mitsalas includ muzică solo pentru chitară, precum și lucrări de muzică de cameră și concerte ale maestrului brazilian premiat cu Grammy. Printre alte piese, a prezentat premiere mondiale ale unor compoziții atât de importante și încântătoare precum „Concertul Naousa” și „Concerto popular do Rio” pentru chitară și orchestră simfonică, Concertul Fantasia „Mikis” pentru chitară și coarde, „Portretul lui Eli”, „Sandy's portrait” și „Fantezia Epitaph Seikilo”.

Thanos a primit recenzii remarcabile de la marile personalități ale lumii muzicii și ale presei pentru înregistrările sale care sunt publicate de Clearnote (Ohio-SUA) și Davinci Classics (Osaka-JAPONIA). CD-urile sale includ lucrări de S.Assad, J.S.Bach, A.Barrios, N.D'angelo, C.Domeniconi, G.Drozd, E.Gismonti, S.Iannarelli, L.Legnani, M.Llobet, A.Piazzolla, A.Tansman, F.Tarrega, M.C.Tedesco, J.Rodrigo, G.Regondi și A.York. Merită menționat că interpretarea lui Thanos a lucrării Fantasia Carioca de Sergio Assad (din CD-ul „Thanos Mitsalas Plays Music By Sergio Assad” - Clearnote 2009) este recomandată în cartea lui Enrique Robichaud „Guitar’s Top 100”.
Thanos este un artist și ambasador D’Addario.

(biografie preluată de pe pagina mitsalas.com)